Лушев Теплогаз-центр
(048) 701-44-10 (099) 564-36-04 Замовити зворотний дзвінок
Комерційний курс: 1 $ = 38.1 грн. 1 € = 42.1 грн.
Увійти на сайт
Лушев
    Чи можна включати холодильник на морозі? (частина 1)
    29.11.2021 Чи можна включати холодильник на морозі? (частина 1)

    Тема даної статті не зовсім відповідає асортименту нашої компанії, але якщо розібратися, принцип роботи холодильної вітрини або шафи абсолютно такий же, що і побутового холодильника, а отже, з проблемами, описаними в статті, може зіткнутися як рядовий користувач домашнім холодильником, так і власник магазину або виробництва з промисловими агрегатами. Загалом, поїхали дізнаватися для себе щось нове і корисне))

     

           Холодильник є найбільшим з усіх побутових приладів, тому вбудовування його в невелику квартиру буває досить проблематичним. Якщо кухня маленька, можна поставити холодильник в іншій кімнаті, але в однокімнатних квартирах агрегату доведеться сусідити зі спальним місцем, що влаштує не кожну людину через шум роботи холодильника. Є рішення-виставити агрегат на балкон! Проте чи зможе холодильник працювати на морозі?

           Чи можна включати при мінусовій температурі?

           В інструкції з використання холодильника вказується, що сама мінімальна температура, при якій дозволяється працювати агрегату, +5 градусів. Ідеальними умовами є від + 10 градусів. Недотримання цього шкодить елементам приладу, викликаючи їх несправності: корозію, пошкодження, окислення.

    Найбільше страждає головний елемент холодильника - його двигун. На морозі густіє масло, необхідне для змащення деталей, не вистачає достатнього тиску для переміщення фреону, лопається ущільнювач – все це вимагає вкладень для ремонту. Якщо холодильник новий, гарантія в даному випадку працювати не буде, тому що не були дотримані умови зберігання і використання агрегату.

           Найбільш характерні несправності при роботі холодильника на морозі:

    • Труднощі з охолодженням продуктів. Ця проблема безпосередньо пов'язана з роботою термостата. Суть пристрою в тому, що, коли компресор охолоджує холодильник до потрібної температури, спрацьовує датчик, що передає двигуну холодильника команду вимкнутися. Так агрегат стоїть якийсь час і починає знову нагріватися через неповну теплоізоляції. Тоді компресор знову починає працювати і знову охолоджує внутрішній простір. Це нормальна робота холодильника. Але якщо він стоїть на балконі взимку, в нього не буде надходити тепло з навколишнього простору, значить, компресору немає необхідності включатися для охолодження агрегату. Для холодильної камери такий варіант підійде, але що робити, якщо потрібно заморозити продукти, а морозильна камера дає таку ж температуру, як в навколишньому середовищі? Звичайно, така робота навряд чи призведе до поломок, але буде викликати великі незручності користування.
    • На морозі густіє масло, необхідне для змащення деталей, і ця проблема може викликати серйозні несправності двигуна холодильника. Зазвичай на балкони виставляють холодильники старого покоління, випущені ще в Радянському Союзі. В їх роботі використовуються холодоагенти R12 і R22, які сумісні з мінеральними і напівсинтетичними маслами. Вони вкрай нестійкі до низьких температур, і якщо повітря прогріється менш ніж до +5 градусів, починають густіти. На всі деталі компресора, змащені маслом, виявляється додаткове навантаження, їм важче обертатися. Щоб змусити їх працювати в потрібному режимі, потрібна велика подача струму, яку неможливо забезпечити. В результаті спрацьовує захисне реле. У сучасних моделях холодильників використовуються холодоагенти, починаючи з R134 і пізніше, які працюють разом з маслами синтетичного типу. Такі холодильники більш стійкі до холоду.
    • Якщо компресор все ж зможе запуститися в холоді, то може виникнути проблема з переміщенням фреону, який потрібен для охолодження холодильника. Старі холодильники найчастіше справляються з таким завданням, але тільки протягом 3-5 хвилин. Сучасні моделі мають безліч датчиків, що визначають умови роботи агрегату. Вони не дозволять приладу працювати цілих 3-5 хвилин вхолосту, спрацює захисне реле.
    • Виникнення "вологого ходу". Фреон спочатку знаходиться в рідкому стані, а в компресор надходить в газоподібному вигляді. Для того щоб обробити фреон, випарник повинен поглинати достатню кількість тепла. Якщо його не вистачає, то пар фреону буде містити в собі краплі рідини, що може привести до повного руйнування елементів компресора холодильника.
    • Якщо агрегат відноситься до моделей з системою «No Frost» або крапельного розморожування, то холодна температура навколишнього середовища викличе проблеми функціонування цих систем. Дані холодильники мають на увазі автоматичне розморожування камери, але для нормальної роботи необхідно дотримання температурного режиму, зазначеного в інструкції.
    • Кожен холодильник має ущільнювальну гумку, яка розташовується на дверцятах холодильної та морозильної камер. Потрібна вона для того, щоб забезпечити ізоляцію внутрішнього простору холодильника від зовнішнього середовища, завдяки чому в агрегаті довше зберігається холод. Але ущільнювач холодильника не переносить мороз, в результаті чого тріскається або навіть відламується.
    • Холод на вулиці зазвичай супроводжується підвищеною вологістю. У пристрої холодильника безліч металевих елементів і електросхем, які можуть окислюватися і заіржавіти. При попаданні вологи на деякі елементи навіть можливе коротке замикання, яке, в кращому випадку, призведе до поломки самого холодильника, а в гіршому − навіть може викликати пожежу.

     

    продовження слід...